Kampong Cricket ontving onlangs een gesigneerd cricketbat van Kampong-cricketcoryfee Henk van der Bijl uit 1946, en een bal uit 1950, met daarbij tevens een stapel foto’s uit de oude tijd.

Enige tijd geleden kwam voorzitter Ulrich Oron in contact met mevrouw van der Bijl uit Amsterdam. Haar vader Henk van der Bijl (H.C van der Bijl, 1914-1999) is lange tijd actief lid geweest van Kampong. Zij zag in het boekwerk over de geschiedenis van Kampong foto’s van haar ouders en van goede vrienden uit haar jeugd.

Mevrouw van der Bijl was in het bezit van een cricketbat dat haar vader in 1946 in Engeland overhandigd heeft gekregen, met daarop handtekeningen van Engelse cricketers waar hij met een Utrechts selectie XI tegen speelde op the Oval in London. Een vriend van haar, de heer van Iperen, herkende op de gesigneerde bat de namen van helden uit zijn jeugd, waaronder Denis Compton en Len Hutton. Samen besloten zij –ook na bestudering van alle bijbehorende foto’s- dat het gesigneerde bat op Kampong thuishoorde. Mevrouw van der Bijl wilde graag dat dit bat, de foto’s en de bal een plek zouden vinden binnen de gelederen van Kampong cricket.

Op zondag 9 juni jl. kwamen zij, vergezeld door de vrouw van de heer van Iperen, naar de club om deze items te overhandigen. Naast mijzelf werden zij verwelkomd door de leden van verdienste Floris Jansen, Sebastian Archbold en Ingrid van der Elst, die Henk van der Bijl beter kende als lid van de Stichtsche Cricket & Hockey Club uit Bilthoven, waar hij en zijn zoons na hun verhuizing naar Bilthoven gingen cricketen.. Later sloten  ereleden Joop de Bruijne en Piet van Ameijde aan, evenals Jan de Wit.

Naast het gesigneerde bat bleek er veel meer te zijn dat zij wilden overhandigen: een cricketbal op voet met daarop: hattrick VOC – Kampong, 4 juni 1950, en een serie foto’s van de gelegenheid en andere oude foto’s van Kampong. Na de overhandiging en foto’s hebben Sebastian Archbold en ik hen het hele huidige Kampong landgoed laten zien. Sebastian bracht hen vakkundig op de hoogte van de historie van Kampong en verbond dat mooi aan het heden. Voor mij ook heel leerzaam om te horen over de rijke historie van Kampong, wie weet kan ik het ook nog eens navertellen.
Mevrouw van der Bijl gaf aan geen betere plaats te kunnen bedenken dan Kampong om het bat, de bal en de foto’s volledig tot hun recht te laten komen; ook als ode aan haar vader. Kampong cricket is haar heel erg dankbaar voor deze fantastische historische geschenken!

Ulrich Oron,
Voorzitter SV Kampong Cricket

Bat, bal en foto’s zijn nog niet in het clubhuis te bewonderen. Ze gaan eerst langs het Kampong archief, en voor het bat wordt naar een geschikte glazen behuizing gezocht. Omdat dit zo oud is, moet er ook worden gekeken naar eventuele methodes om het te conserveren, zodat de handtekeningen erop niet verder vervagen.

Op de foto vlnr: Ingrid van der Elst, mw. van der Bijl, dhr. van Iperen, voorzitter Ulrich Oron