Kampong Cricket profiteert van samenwerkingsverband Traiectum

Samenwerking tussen vijf clubs in verschillende sporten. Vanzelfsprekend is het niet, maar FC Utrecht, SV Kampong, Hellas Utrecht, UZSC en VV Utrecht hebben de handen ineen geslagen met Sportcampus Traiectum. De samenwerking biedt volgens een ronkend persbericht ‘Een grensverleggende combinatie van sport, onderwijs en ruimtelijke ontwikkeling, waarmee zowel breedtesport als topsport in de regio verder zal groeien.’ De sportcampus ging vorig jaar juni van start. Sport Knowhow XL maakt een rondje langs de verschillende clubs. Na SV KampongHellas Utrecht en volleybalvereniging VV Utrecht, is het de beurt voor Kampong Cricket. Aan het woord: Sean Trouw.

De Zuid-Afrikaan Sean Trouw groeide in zijn vaderland op met cricket en kwam op zijn 21ste naar Nederland om te studeren: “Ik had een carrière in de ‘corporate world’ en was korte tijd actief als speler van Voorburg, voordat ik de overstap naar Kampong maakte. Op een gegeven moment ben ik gevraagd om coach te worden van de nationale dames onder-19 en werd daarna al snel bondscoach van de senioren. Dat heb ik vijf jaar gegaan en het was een superleuke en mooie ervaring. We waren in de race voor WK-kwalificatie en toen kwam corona.”

Werkzaamheden
Die periode was een tijd van bezinning voor Trouw en zijn jonge gezin. “Ik had tijd om na te denken over hoe en wat en toen ben ik voor mezelf begonnen met Red ink Sports Academy. Als sportcoach is mijn doel kinderen in beweging te krijgen met verschillende sporten. Ik coach momenteel dan ook in het hockey, rugby en cricket. Op clubniveau, maar ook op sport-BSO’s en voor scholen. De bedoeling is er om voor de kinderen een positieve en plezierige ervaring met beweging uit te halen. In samenwerkingen met clubs zijn we bezig met de prestatie die ze willen behalen.”

Na het Oranje-avontuur kwam zijn eigen club met vraag of hij hoofdcoach wilde worden van het mannenteam waar hij voor een uitdaging staat. “Afgelopen jaar zijn we met veel pech gedegradeerd uit de Topklasse, dus komende zomer gaan we proberen om weer te promoveren. Met Red ink moet ik af en toe al ‘nee’ verkopen. De activiteiten van Kampong, de BSO’s en scholen zijn ideaal te combineren. Na anderhalf jaar wil ik het graag stabiel houden. Nieuw in mijn portfolio zijn bedrijfsuitjes in de zomer. Samen met Floris – de pachter van ons eigen clubhuis – bieden we een totaalpakket aan. Hij kan lekker koken en ik zorg voor de activiteiten op het veld. Een ideale mix, die bij het bedrijfsleven in de smaak valt.”

Sportcampus Traiectum
Over de samenwerking van Kampong Cricket met de andere clubs binnen Traiectum zegt Trouw: “Het is voor ons nog allemaal redelijk nieuw, maar we hebben enkele bijeenkomsten voor coaches gehad om ideeën uit te wisselen en onze visie te delen. Zo hoorden we van elkaar wat we allemaal nodig hebben om onze taken goed te kunnen uitvoeren. Ik vond het erg interessant om het van de andere clubs en trainers te horen. Op het gebied van mentale coaching, voeding en een plek waar sporters zich thuis kunnen voelen, zijn er veel raakvlakken, ook bij de grotere sporten. Zo merken we dat we niet alleen staan. Cricket is in Nederland immers maar een kleine sport, die wel heel lang internationaal erg goed gepresteerd heeft. Om dat vol te houden, moet je een structuur hebben waarin het de moeite waard is om het vol te houden.”

Binnen Traiectum vormen 4 P’s de kernwoorden: Plezier, Participatie, Persoonlijke ontwikkeling en Prestatie. Die sluiten naadloos aan bij Trouws filosofie over sporten. “Het sprak me meteen al aan en ik was niet de enige vanuit onze crickettak. We proberen dingen altijd vanuit een positief standpunt te brengen. En we zorgen er eerst voor dat een persoon goed in zijn vel zit, niet alleen in de sport maar ook in het dagelijks leven. Als aan die voorwaarde eenmaal voldaan is, komt de prestatie vaak vanzelf.”

Kennisdeling
Trouw was in 2022 aanwezig bij een aantal kennissessies die Traiectum organiseerde. “Zoals Tim Koning over talentontwikkeling en hoe je dat in goede banen kan leiden. Dat was heel interessant.” Specialismen die bij Traiectum al aanwezig zijn naast de sportspecifieke trainingen zijn fysiotherapie en medische zorg. “We hebben binnenkort mogelijk ook de beschikking over een mentale coach en konden wensen neerleggen, zoals die op het gebied van voeding en lifestyle. Ook wordt er gewerkt aan samenwerkingen met de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht, wellicht op het gebied van stageplaatsen binnen Traiectum.”

Op het gebied van faciliteiten heeft Kampong Cricket eigenlijk amper iets te wensen. “Wij hebben zelf een paar jaar geleden een nieuwe kooi gebouwd. We kunnen het hele jaar door trainen. We hebben 2,5 cricketvelden. Die worden wel gedeeld met voetbal, maar vanaf 1 mei zijn de grasvelden voor het cricket bedoeld. De voetballers gaan steeds meer over naar het kunstgras. De relatie is zuiver en goed en we praten goed met elkaar. We hebben de mazzel dat Kampong echt een grote club is en hebben een groot gebied tot onze beschikking. Alle sporten zitten bij elkaar en dan hebben we ook nog eens volleybalvereniging VV Utrecht en FC Utrecht tegenover ons. De gemeente wil het gebied nog verder voor recreatie toegankelijk maken voor mensen uit de buurt. We hebben vanaf het begin onze wensen hierover kunnen uitspreken en daar wordt rekening mee gehouden.”

Toekomst
De coronatijd heeft de cricketsport in Nederland opmerkelijk genoeg best goed gedaan. “We waren een van de eerste sporten die weer mochten beginnen en hebben nieuwe aanwas gekregen. Dat is echt superleuk, want de sport was wel een beetje aan het afsterven. Bij Kampong wil ik graag de samenwerking aangaan met hockey en voetbal. Dan worden kinderen motorisch breder geschoold en minder blessuregevoelig. Ook pakken kinderen sneller dingen op als ze meer sporten beoefenen. Kampong zit gewoon heel dicht bij mijn hart, deze club is een beetje familie voor me geworden. Als ik mijn positiviteit en ideeën over het leren balanceren tussen sport, school en sociaal leven kan blijven delen, is dat volgens mij voor iedereen een winst!”


Dit artikel door Bas Kammenga verscheen eerder op https://www.sportknowhowxl.nl/